Musztarda
MusztardaKromka chleba posmarowana musztardą Musztarda –
przyprawa
, której głównym składnikiem są ziarna gorczycy -
białej
,
czarnej
lub
sarepskiej
; w wielu językach jako "musztarda" funkcjonuje słowo "gorczyca". Powstała w starożytnym
Rzymie
na początku naszej ery i od początku uznawano ją za przyprawę o wartościach leczniczych (łagodzi bóle reumatyczne, pobudza trawienie
tłuszczu
, działa antybakteryjnie oraz obniża ciśnienie krwi[1]). Rodzaje musztardRóżne rodzaje musztardy. W lewym górnym rogu ziarnka gorczycy Musztarda powstaje w wyniku łączenia ziaren gorczycy (zwykle mielonych) z
octem
. Poprzez dodanie różnego rodzaju przypraw, wykorzystanie różnych gatunków gorczycy i sposobu jej mielenia powstało wiele odmian musztardy, m.in.: -
sarepska
– tworzona z
gorczycy sarepskiej
, uprawianej głównie w
Rosji
;
- kremska – bardzo drobno mielona, dość słodka;
- dijon – ostra i dość słona, przyprawiana moszczem winnym;
- francuska – większość ziaren gorczycy pozostaje w całości, użyty do produkcji jest
ocet winny
, często dodatkiem jest także
wino
;
- bawarska;
- delikatesowa;
- jerozolimska;
- stołowa – na ogół średnio pikantna, jasna, popularna odmiana musztardy;
- węgierska;
- rosyjska – bardzo ostra, z grubo mieloną gorczycą.
Dzięki dodatkom powstają musztardy
smakowe
, m.in.: Na ogół musztardy o tej samej nazwie, lecz różnych wytwórców, znacznie różnią się od siebie smakiem. ZastosowanieMusztarda używana jest do poprawiania smaku potraw, głównie mięs, wędlin. Musztarda jest ważnym składnikiem
sosów
musztardowych. Przypisy- ↑ Gorczyca biała używana do sporządzania musztardy jest środkiem stosowanym w: zwapnieniu żył, wysokiemu ciśnieniu krwi, reumatyzmie, złej przemianie materii, wypryskach skórnych.- Vilmos Romavary, Wydanie II z języka węgierskiego przetłumaczyła Grażyna Bodasińska, Rośliny przyprawowe i przyprawy węgierskiej kuchni Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1988,
Zobacz też Linki zewnętrzne
Inne hasła zawierające informacje o "Musztarda":
Olsztyn
...
Frytki
...
Tartrazyna
...
Kuchnia francuska
...
Hot dog
...
Bylica draganek
...
Chutney
...
Kategoria:Przyprawy
...
Sos majonezowy
...
Musztarda
Kromka chleba posmarowana musztardąMusztarda –
przyprawa
, której głównym składnikiem są ziarna gorczycy -
białej
,
czarnej
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Musztarda":
030. Düsseldorf - najdłuższy kontuar świata (plansza 24)
- kształtować
seit langem - od dawna
die Gewürzmischungen - mieszanki przypraw
der Senf - Musztarda
die Gemeinde - wspólnota
...
019. Artykuły spożywcze (plansza 17)
- pieprz
die Majonäse - majonez
die Speisewürze - przyprawa do potraw
der Senf - Musztarda
...
W górach (plansza 10)
ist mit Schnee bedeckt.
Cały krajobraz jest pokryty śniegiem.
Der Schnee von gestern – Musztarda po obiedzie
Der Schnee knierscht – śnieg skrzypi
Die Schneeflocke – płatek śniegu
...
|